Brandingsporten

Brandingsporten

De regels gelden voor elke sportactiviteit die wordt beoefend met onder meer surfplanken, kites, wakeboards, peddles, rafts. Ook voor jetski’s en jetscooters zijn er nieuwe regels. De nieuwe regelgeving geldt niet voor: roeiboten ongeacht de lengte, vaartuigen kleiner dan 6 meter zoals kleine catamarans en zeilboten, motorboten, strandactiviteiten of het gebruik van een luchtmatras of plastieken bootje.

Onder brandingsporten valt elke sportactiviteit die u beoefent met:

 • surfplanken
 • kites
 • wakeboards
 • peddles
 • rafts
 • jetski’s en jetscooters

Hierbij horen niet:

 • roeiboten, ongeacht de lengte
 • vaartuigen kleiner dan 6 meter zoals kleine catamarans en zeilboten
 • motorboten
 • strandactiviteiten of het gebruik van een luchtmatras of plastic bootje

 

Waar zijn brandingsporten toegelaten?

Brandingsporten zijn toegelaten in de insteekzone en in de zeezone tot maximaal twee zeemijl in zee.

Let op, brandingsporten zijn verboden:

 1. In de zwemzone en de daaraan grenzende bufferzone (tussen zwem- en insteekzone) en veiligheidszone (tussen zwem- en zeezone).
 2. In de haven. U mag dus niet vanuit de haven de zee ingaan (behalve jetski's, die zijn daar wel toegelaten).

​​​

Wanneer mag ik op het water?

Bij elke weersomstandigheid staat het je als watersporter vrij om zelf te oordelen of je de sport zal beoefenen. Maar… denk aan je veiligheid! 

Let op! Tussen zonsondergang en zonsopgang mag u geen brandingsporten beoefenen. Hierop kunt u een afwijking aanvragen. Mail naar: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

De 7Bft-regel is afgeschaft.

 

Welke uitrusting heb ik nodig?

Insteekzones

In de insteekzones is enkel een isothermisch pak vereist.

Zee en kustzone

In de zee en kustzone is volgende uitrusting vereist:

 • een isothermisch pak
 • een zwem-, reddings- of impactvest
 • een aangepast middel om noodsignalen te versturen, bij voorkeur met plaatsbepaling

Het federaal overlegplatform voor de pleziervaart zal een lijst opstellen van middelen die u kunt gebruiken. Deze lijst passen ze regelmatig aan en stellen ze beschikbaar op de website van de FOD (zie publicaties onder).

In de oude regelgeving was het gebruik van een isothermisch pak en 2 handstakellichten verplicht. De nieuwe regelgeving is soepeler en geeft je meer vrijheid.

 

Hoe hou ik het veilig?

Zorg voor uw eigen veiligheid en die van anderen. Er moet altijd iemand van bijvoorbeeld de strandclub, sportclub, redderspost … op de hoogte zijn als u op zee gaat. Neem ook geen onnodige risico’s.

Wat met mijn jetski en jetscooter?

Onder de nieuwe regelgeving mogen jetski’s en jetscooters in bepaalde insteekzones ook de zee bevaren. Voordien mocht dit enkel vanuit de havens. 

De toegelaten insteekzones bepalen we in overleg met de kustgemeenten. U vindt ze hieronder bij publicaties. In de insteekzone zijn, bovenop de wettelijk verplichte registratie en veiligheidsuitrusting, een isothermisch pak en een reddingsvest verplicht.

Groepsactiviteiten

Voor elke wedstrijd en groepsactiviteit moet u een vergunning krijgen. Deze vergunning moet u drie weken op voorhand aanvragen. Meer informatie vindt u bij Groepsactiviteiten.